Kóber György blogja

Kóber György blogja

Bódis József, aki nem a fizetésért, hanem hivatástudatból lett államtitkár!

2018. november 17. - Kóber György Márk

"Az oktatásban  is szükséges gondolkodásmód-váltás egyik kulcsa az,

ha olyanok választják a tanári pályát, akik nemcsak kereseti lehetőségnek

tekintik a pedagógusi pályát..." (Bódis József oktatási államtitkár)

Érlelgessük még egy kicsit Bódis József oktatási államtitkár szavait, és ugorjunk neki újra: "nemcsak kereseti lehetőségnek tekintik a pedagógusi pályát...".

Már elég régóta látom, hogy a jelenlegi kormány tagjainak vannak igen meredek kijelentései. Legutóbb Kásler Miklós szavai miatt ragadtam papírt és tollat (ültem számítógép elé): https://bit.ly/2vh1VXh, és persze azóta is lett volna miért, de az államtitkár ezen kijelentése egy újabb valóban nyomós indok arra, hogy lemenjek hídba.

d_noe20180821005.jpg

 

Bódis József tényleg hiszi is amit mond?

Tisztelt Államtitkár úr!

Először is ez a pedagógus = tanár gondolatmeneten már tényleg nem kellene meglepődnöm, de ennek ellenére szeretném jelezni, hogy a képlet valójában, pedagógus =tanár, óvodapedagógus, tanító, bölcsödei gondozó, gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, logopédus, stb, stb, stb. 

Másodszor pedig: Tényleg azt gondolja, hogy az egyébként tényleg létező pedagógushiány mellett - tudom, igyekeznek tagadni, de leírom még egyszer: PEDAGÓGUSHIÁNY VAN MA 2018-BAN MAGYARORSZÁGON -  azok, akik még a pályán vannak 90%-ban csak a fizetésért csinálják? El kell szomorítanom államtitkár úr, nem!

Persze ezzel több szempontból is foglalkozni kell. Előszőr is, úgy általában az emberek 100%-a fizetésből él, és ez a világ minden részére igaz, Kanadától Ausztráliáig bezárólag. A pék, az orvos, a villanyszerelő, a takarító, én is, de még Ön is. De ami ezzel a kijelentéssel talán a legnagyobb probléma, hogy a pedagógusok bére - jó még nem sikerült közmunkás bérre letornáznia a kormányak, - de igen alacsony. Vegyünk például engem. Én 2015 augusztus 24-én kezdtem el óvodában dolgozni óvodapedagógusként, nettó 114.000 Ft-ért, ez az összeg, jelenleg is csak 125-130.000 Ft. között mozog, de például a 30 éve pályán lévő kolléganőm fizetése is alig éri el a 180.000 Ft. nettót, amit bárhogy számolom még mindig elég sovány bér...

Lehet én élek másik dimenzióban, de bárhogyan számolom, ez még a tejjel-mézzel folyó Kánaán-jellegű Magyarországon sem elég 1 főnek például egy albérlet kifizetésére, és a mindennapi megélhetéshez.

Tudom, tudom 47.000-ből is meglehet élni, de csak egy 1 hétre nagyon szívesen cserélek Önnel munkát, és bért is, csupán azzal a célzattal, hogy valóban megértsük egymás helyzetét. Lehet, hogy Ön sem csak a pénzért, hivatástudatból lett államtitkár, bár akkor sajnos el kell fogadnia, hogy elég rosszul csinálja.

Tisztelt Államtitkár úr!

Elhiszem, hogy Önnek is a központi propagandát kell "népszerűsítenie", így nem is kérem arra, hogy gondolkodjon el legalább utólag szavain, mert pontosan tudja, hogy mi a helyzet ma az országban, és pont ezzel a megosztással igyekeznek a pedagógustársadalmat - ahogy minden más társadalmi réteget is - szétzilálni, így csak annyit kérek, hogy néha napján majd mossa le a tükröt, miután belenézett...

A bejegyzés trackback címe:

https://kobergyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr3314377451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2018.11.18. 18:49:35

Mikor kezdtem, 119.000 Ft. volt a gyakornoki bér. Minősítés után 158.000 Ft lett a fizetésem, majd valamilyen véletlen folytán két lépcsőben 163.000 Ft-on állt meg (ez természetesen epikus pedagógus-béremelésként lett előadva a sajtóban) . Ennyit keresek ma. A további lépések, amikre lehetőségem van, fényévekre vannak, nagyon sokat kell ezzel a fizetéssel lehúznom, mire ismét feljebb léphetek és a fizetésem emelésére is lehetőségem nyílik - és akkor is csak minimális emelésre számíthatok. A 14 éve pályán lévő, közoktatás-vezetői végzettséggel intézményvezető-helyettesként dolgozó barátnőm is a kétszázezres álomhatár alatt dolgozik. Évek óta, nemritkán napi 12 órát. Igen, nem gyárban, szalag mellett, de számítógép előtt görnyedve, vagy a központba autózva, értekezleteken és a statisztikák mellett, úgy, hogy este ő zárja az iskolát.
Jómagam ebben az évben 138 gyereket tanítok, nekik javítok, könyvelek, naplózok, dolgozatot gyártok (mert hiába van előző verzió, át kell dolgozni, nincs két ugyanolyan csoport), kapcsolatot tartok a szülővel, és 26 órával, maximumra töltve dolgozom, a leghosszabb napom a kilencedik órával ér véget (ez 15:55 a mi iskolánkban) - mindezt úgy, hogy elméleti érettségi tárgyat tanítok. Hullafáradt, kiégett, hazavágyó és a kínoktól kétrét hajló, kizsigerelt gyerekeknek. Utána viszem haza a munkám én is, ők is. Tartok heti két érettségi felkészítőt is, ingyen, csak a gyerekek miatt, órák után, annak, aki bír maradni.
Ha a suli felvenne még egy tanárt az én tárgyamból, akkor a többi tanárt (köztük engem) le lehetne csökkenteni 22 órára. Ennyivel is kevesebb kínunk lenne, de ez nem éri meg a fenntartónak. Pedig jelentkező lett volna, szerencsénk volt, volt érdeklődő, csak nem kértük.
E mellé van nekünk egy bér, ami sokaknak a nullszaldóra elég, meg arra, hogy legyen még egy hónap fűtés. Nyári szünet van, de én spec 6 éve nem voltam sehol.
El sem tudom képzelni, az ország drágább részein ilyen fizetésből hogy él meg, aki ezt a pályát választotta és még mindig nem adta fel.

moszkvicssluszkulcs 2018.11.18. 18:54:00

most leszek 30 éves a pályán. Már átlépte a fizetésem a bűvös nettó 200 000-t...

MACISAJT1 2018.11.18. 18:54:13

" azok, akik még a pályán vannak 90%-ban csak a fizetésért csinálják? "

Engem ez nem különösebben érdekel hogy miért csinálják.

Sokkal inkább hogy azok akik csinálják, miért mentek erre a pályára? Mert a farok érti: mégis, minek mentek felvételizni, az adófizetők-és a szüleik- pénzén a felsőoktatásban végezni, ha egy porcikájuk sem kívánja, ha csak a folyamatos siránkozás ömlik belőlük( na jó, egyesekből, ráadásul kisebbségből).

Miért nem mentek akkor inkább buszvezetőnek, bányásznak, ALDI pénztárosnak?

TheSaurus 2018.11.18. 19:07:45

Pár évre elmentem az iskolából kormánytisztviselőnek, ugyanannyiért, fele munkával.
Szerettem, de az első hívó szóra visszamentem tanítani. Ugyanannyiért, dupla munkával. Ez van. ;)

moszkvicssluszkulcs 2018.11.18. 19:14:52

@MACISAJT1: Az idézethez annyit, hogy az baromság. Kizárt dolog, hogy valaki ezért a megalázó fizetésért csinálná! Miért jöttem a pályára? Mert szeretem és mindig is tanár akartam lenni. A siránkozás pedig szerintem egyszerű ténymegállapítás. És igen, elmehetnék autómosóba, nagyságrendekkel több fizetésért. Még maradok, mert a másodállással együtt úgy mehetek haza, hogy bele merek nézni a feleségem szemébe.

SarahConnor 2018.11.18. 19:26:48

@MACISAJT1: én tanár akartam lenni. És most is akarok, csak a kontextus nem tetszik: hogy eltűnt a megbecsülése, pedig kutya kemény meló, hogy divat lett szidni, mert ehhez mindenki ért, mint a focihoz, és közben persze mint más szakmához, ehhez se ért senki igazán jól, aki kívülről makog befelé.
Én úgy döntöttem, túlélem ezt az egészet, túlélem ŐKET és maradok. Próbáltam mást, nem jó, nem kell. Ez van, ilyen is van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.18. 19:36:19

"azok, akik még a pályán vannak 90%-ban csak a fizetésért csinálják? El kell szomorítanom államtitkár úr, nem!"

Na mégis mi másért? Hivatástudatból? Na ne már! A kontraszelekció nem éppen a hivatástudatból ezt a pályát választóknak kedvez. Manapság - és ez már évtizedek óta így van, lényegében a cocizmus kezdete óta - pedagógusnak az megy, aki semmi másra nem alkalmas.

Tudom, hogy szar dolog ezzel szembesülni és főleg azoknak szar érzés, akik VALÓBAN hivatástudatból teszik. De a többségre sajnos áll az, amit írtam. Főleg az altalános iskolati tanítókra, tanárokra áll, de nem kis részben a középiskolaiakra is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.18. 19:37:37

@moszkvicssluszkulcs:

"Kizárt dolog, hogy valaki ezért a megalázó fizetésért csinálná! Miért jöttem a pályára? Mert szeretem és mindig is tanár akartam lenni."

Ne magadból indulj ki, te a tiszteletre méltó kevés kivételel közé tartozol.

pioneer2016 2018.11.18. 19:45:56

Ez a Bódis József egy barom! Ha a pedagógusok nem hivatásszeretetből csinálnák a dolgukat, még ennyien sem lennének a pályán, annyira megalázó a fizetésük. Persze enni meg családot eltartani, ahhoz fizetés kell, ez nem jelenti azt, hogy valaki ne hivatás-szeretetből végezze a munkáját.
Persze Bódis megélhetési politikus könnyen beszél, hiszen most emelték az államtitkárok fizetését 30%-al. Így már jóval több mint 1 millió a havi jövedelmük. Gennyes alakok ezek egytől-egyig a vezér gecivel az élen.

moszkvicssluszkulcs 2018.11.18. 19:47:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Így látatlanban is köszönöm.
@SarahConnor: Minden szavaddal egyetértek!

SarahConnor 2018.11.18. 20:05:15

@moszkvicssluszkulcs: két tanár mindenképp lesz az országban az apokalipszis elvonulta után :)

SarahConnor 2018.11.18. 20:06:23

@Wendriner Piroska sakál és balett táncos: és mit tanítsanak egyesek? Magyar irodalmat az angoloknak? Vagy netán angolt? :) Nem minden szakkal lehet külföldre szakítani.

élhetetlen 2018.11.18. 22:07:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bár kár beléd a szöveg, de most tényleg nem bírom megállni. „pedagógusnak az megy, aki semmi másra nem alkalmas.„. Ha képes vagy kilátni a begyöpösödött fejedből, akkor nézd át a felvételi ponthatárokat. Párat kiemeltem, csak az ELTE-ről.
eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/7/25/az_osszes_felveteli_ponthatar_2018_eduline_MS5CUS
ELTE-ÁJK A N Á politikatudományok 390
ELTE-IK F N Á programtervező informatikus [fejlesztő] (Budapest) 300
ELTE-TKK O N K osztatlan tanári [10 félév [angol nyelv és ...; magyartanár]] (Budapest) 473
Hogyne, csak az megy tanárnak, akit máshova nem vennének fel. Meg nem hivatástudatból, hanem, mert máshová nem vennék fel. Ja. Esetleg marad, hogy mégis a nem létező pénzért? Mert hivatástudat, az ne már!

élhetetlen 2018.11.18. 22:21:38

@MACISAJT1: Lehet, hogy ezt az egyszerű kérdést még a farok is érti, csak te nem. „ha egy porcikájuk sem kívánja, ha csak a folyamatos siránkozás ömlik belőlük”. Szeretnek tanítani, csak szeretnének megélni is belőle. Ez olyan bonyolult? Képzeld el, hogy minden tanár elmegy buszsofőrnek, vagy Aldi pénztárosnak. Az összes gyerek meg buszozhat, és vásárolhat, de nincs, aki megtanítsa írni , olvasni, nem beszélve a későbbi ismeretek átadásáról. Miért látod úgy, hogy a buszvezetőt meg kell fizetni, a tanárt meg nem?

élhetetlen 2018.11.18. 22:30:10

@Wendriner Piroska sakál és balett táncos: @SarahConnor: Még az is lehet, hogy egy kinti magyar kolóniában talál állást a magyartanár, de nem ez a kérdés. A kérdés az, ha minden tanár vagy elhagyja a pályát, vagy elmegy külföldre, akkor mi lesz a magyar, itthoni gyerekekkel? Ez, úgy tűnik, sem a rezsimet, sem az itt hozzászólók zömét nem érdekli.

MACISAJT1 2018.11.19. 00:00:25

@élhetetlen: "Szeretnek tanítani, csak szeretnének megélni is belőle. Ez olyan bonyolult? "

Ugyan kérem. Hagyjuk a púdert. A pedagógusi pálya mindig is a gyengébben fizetett szakmákhoz tartozott, pontosan tudták és tudják ezt azok akik arra a pályára mentek.
Sőt, a mostani bérek még Orbánék emeléseinek köszönhetően még kenterben verik a korábbi korszakok anyagi megbecsülését...

"Képzeld el, hogy minden tanár elmegy buszsofőrnek, vagy Aldi pénztárosnak."

Nem. Csak az örökösen nyávogó, elégedetlenkedő hangos kisebbségnek kellene elhagynia a pályát, mert így csak érthetetlenül kínozzák magukat és a gyerekeket.
Az én gyerekem iskolájából is utáljuk az "én tulajdonképpen áldozat vagyok/azt hozok" feliratú mártírokat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.19. 00:15:54

@élhetetlen:

"Bár kár beléd a szöveg, de most tényleg nem bírom megállni. "

Most is kár volt megszólalnod. Máskor inkább álld meg. Már megint bebizonyítottad, hogy annyi eszed sincs, mint a ma született éticsigának.

Az ELTE tanárszakán a túljelentkezés miatt magas a ponthatár. Csakhogy a felvettek többségéből soha nem lesz tanár, különben nem lenne tanárhiány az országban, ugye? Azt már meg sem említem, hogy a ponthatár elérése semmit nem mond az illető ember képességeiről: attól, hogy jócskán túl is teljesíti a ponthatárt, még lehet csapnivaló pedagógus.

élhetetlen 2018.11.19. 00:30:31

@MACISAJT1: „Sőt, a mostani bérek még Orbánék emeléseinek köszönhetően még kenterben verik a korábbi korszakok anyagi megbecsülését...”. Nehéz ezt megbeszélni olyannal, aki csak a kormány propaganda oldalát olvassa. Igen fizetés emelés, már akinek, és mellé óraszám növelés, pótlékok megvonása, és kiderül, hogy az órabérük kevesebb, mint emelés előtt volt. Délután négyig bent lenni, akkor is, ha az órákkal végzett kettőre, de a tanáriban nincs annyi számítógép, és hely, hogy ott készülhessen holnapra, azt majd este otthon. Nem a kisebbség áll szarul, a mártír nem az, aki szóvá teszi, hanem, aki ilyen viszonyok között is gürizik. És még megírja a portfoliót is, amit a kutya sem olvasott el annyi idő alatt, amit az „elbírálásra” szánt a vezetés, legfeljebb egy pipára tellett, hogy beküldte vagy nem. Az, hogy kit utálsz, az magánügyed, de biztos, hogy volt olyan tanár, aki azt mondta, hogy ő egy áldozat, vagy másért utálod? Na, mindegy.

élhetetlen 2018.11.19. 00:56:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hát igen, a te rengeteg eszedet, logikus gondolkodásodat igazolja, hogy azért jelentkeznek arra a szakra, mert nem azt akarják csinálni, csak szivatják magukat a magasabb ponthatárral. „a ponthatár elérése semmit nem mond az illető ember képességeiről”, de, ha végez is, az már mond valamit, ott már van tanítási gyakorlat, pszichológia, stb. De jól van, hülye néni, elfelejtelek megint egy időre, csak ne írj akkora baromságokat, ami már kibillent. Lásd „Az ELTE tanárszakán a túljelentkezés miatt magas a ponthatár”. De miért van a túljelentkezés? Mert csak olyan emberek jelentkeznek tanár szakra, akik nem akarnak tanárok lenni, de nem mennek informatikusnak, ahova könnyebb bejutni? De neked több eszed, és logikád van, mint egy ma született éticsigának, és ezt komolyan is gondolod? Most tényleg hagyjuk abba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.19. 04:49:30

Alapvetően a bölcsész szak olyan, hogy vagy az megy oda, akit máshpv nem vettek fel, vagy az, aki nem tudja mihez kezdjen, vagy az, akit nagyon érdekel az adott dolog. A pedagógusság hasonló.

SarahConnor 2018.11.19. 05:51:24

@MACISAJT1: "Csak az örökösen nyávogó, elégedetlenkedő hangos kisebbségnek kellene elhagynia a pályát, mert így csak érthetetlenül kínozzák magukat és a gyerekeket."
Elmesélem nektek, hogy aki nem elégedetlen, alulfizetett és túlhajtott ezen a pályán, az nem dolgozik. Az tv műsort vetít az akuális anyagból órán, meg "olvassátok el a könyvből, holnap kikérdezem" zajlik. Így lehet nem túlhajtani magad. Kérdés, ráfér-e az arcodra. Nekem eddig nem fért.
A másik csapat, akik nem elégedetlenek, a mesterek. Félreértés ne essék, nem azért mester, mert olyan jó tanár, hanem mert elég ideje van a pályán és ha teljesültek a feltételek, mindenkinek adnak mesteri fokot. Háromszoros fizetés, jóval kevesebb meló. Általában ennek ellenére felveszik a fentebb tárgyalt attitűdöt, azaz beletojunk az órába meg a gyerekbe és elvagyunk a teremben, mert fűtenek.

Na szóval te azt várod, hogy ezeket kivéve mindenki húzzon. Mert attól, hogy pénzből élek és nem tartom tisztességesnek azt, amit kapok, azért rossz is vagyok és húzzak a kölkök közeléből. Oké...

"A pedagógusi pálya mindig is a gyengébben fizetett szakmákhoz tartozott, pontosan tudták és tudják ezt azok akik arra a pályára mentek.
Sőt, a mostani bérek még Orbánék emeléseinek köszönhetően még kenterben verik a korábbi korszakok anyagi megbecsülését.."

Ez meg egyszerűen nem igaz. Dédanyámig felfele mindenki tanár volt, csak tudom. Meggazdagodni sose lehetett, de tisztességesen meg lehetett belőle élni. A gond az, hogy ezt ma már nem mondhatjuk el. Meggazdagodni továbbra sem célom, mert tudom, hogy nem fogok.

El lehet dönteni, kit akartok alulfizetni az országban. Szerintem pár politikust kellene, meg egy-két nettó hatszázezres elhízott asztaldíszt ilyen-olyan pozíciókban.

pepin_nymburk 2018.11.19. 06:45:13

@MACISAJT1: csak tudnám miért hazudozol itt? Kenterbe verik, ez jó, szétröhögtem magam...tudom a kormány seggét nyalod, de ne ilyen nyíltan, ha kérhetem

bontottcsirke 2018.11.19. 07:07:08

@MACISAJT1: Mert az anyád például téged is feleslegesen szült.

theman 2018.11.19. 07:13:31

Ez egy érdekes vita, mert a pénz valóban nem sok, viszont a színvonal meg alacsony. Mint általában, mindenhol van kivétel, de pedagógusok dontő tobbsége nem való erre a pályára (sem).
Viszont kinek oktassanak? A diákoknak már mindent szabad,tanulni sem ke, ha tornaórán nem öltözik át soha, ahhoz is joga van, és ha mégis a hülye gyerek megérdemelten rossz jegyet kap, akkor fel van a szülő és a sajtó háborodva. Ebből a helyzetből nincs könnyű kiút.

bontottcsirke 2018.11.19. 07:17:45

MIért mentem tanárnak és jövőre miért fogok kiszállni? Most minden szentimentális sallang nélkül a válaszom:

1. Mivel rabszolgisztánunkban mindenkinek csinálni kell valamit, így nekem is, nyilván a készségeit mérlegeli az ember és hát azok nem a fúrás-faragás, a három műszakos munkarend meg a hitelelbíráslás körül forogtak

2. mivel kár tagadni, hogy 20 évvel ezelőtt a tanári pálya nem éppen a sűrűjéről szólt, ezért anyagilag nyilván kompromisszumot is kötött az ember, hogy kevesebből ki kell jönni, de hát csókolom, nem írok alá milliós megrendeléseket és végzek kemény fizikai munkát.

3. ez jelentősen megváltozott ezért idén töltöm az utolsó évemet a pályán, mert hetente háromszopr este nyolcra érek haza, van olyan hetem, hogy a helyettesítéssel együtt 32 órát tanítok csak délelőtt. Persze, anyagilag megpróbálnak kompenzálni, de azért hogy megnyomorodjak olyan munkahelyen, ahonnan az óvatlan látogató seggel jönne kifele, az ANTSZnek meg régen be kellet volna záratni, nem vagyok hajlandó. A gyerekeket (vagy inkább nem is mondok semmit rájuk) vagy kiket meg inkább nevelgesse meg tanítsa az, aki világra hozta őket. Egy normális gimnázium meg egy szakadék szakgimi között nincs középút; vagy tehetséges vagy kurva hülye gyerekek vannak, ezt így ebben a formában vállalni nem lehet.

Utóirat: azokat sajnálom akik ezt elkötelezett módon "szakmának" választották, mert ez egy süllyedő hajó.

theman 2018.11.19. 07:23:13

@bontottcsirke: Korrekt.

Annyit még, van tapasztalatom a jobb és erős (nem elit) iskolákról. Mi sokat vártunk tőlük de nagy csalódás volt. Nagy szerencs ott is hogy éppen kihez kerül a gyerek, melyik osztályba. Ég és föld a különbség, pedig ugyanaz az iskola.

R2D2 & C3PO 2018.11.19. 07:33:03

@élhetetlen: Nem olvassa, hanem terjeszti. Magasabb fizuért, mint te...

R2D2 & C3PO 2018.11.19. 07:43:00

Addig nem lesz változás, míg vannak lelkesek, akik egy 100-asért kidolgozzák a belüket...
Mindenki fontolja meg, nem lenne-e jobb az összeomlásig, azt felgyorsítva, árufeltölteni? Utána ki lehetne alakítani valami olyasmit, mint ami Finnországban van. Ami jó tanárnak (a jó tanároknak...), és sokkal jobb ezeknek a mai fiataloknak. Akik még nem az okostelók világába születtek, mint a jelenlegi első elsős évfolyam!
A gyerekem 5 évesen közölte, hogy majd megtanul mindent a netről! Ilyeneket kell majd tanítatonok a 1-200 éves módszereitekkel! A bukás kódolva van a rendszerben. Most szólok, ez az eleje!

szepipiktor 2018.11.19. 07:46:45

Marhaság!
Csak a 70%-a.
De komolyan. Hol vannak a régi, IGAZI tanárok, tanítók?
A környzetemben egy tanár sem a pénzért csinálja - hiszen ezért a pénzért..? -, de a klasszikus elhivatottság már nem érhető tetten.
És ennem semmi köze a mai rendszernek, mert már 1990 körül láttam az első problémákat, ma meg szinte a kormány elavult utasításrendszere csatázik a neoliberális szabadságalapú stílussal, minde a gyerekek fej felett.
Egy jó tanár megoldja, ha ostoba az előírás!
Nem pedig tüntet, Facebook posztokat ír, lufikat erget és aktuálpolitizál.
De a mai tanárgarnitúra az előző rezsimek alatt sem találta már el a helyes utat, akkor sem, mikor ők választhatták a tankönyveket, az irányokat.
.
A legnagyobb gondot a reál vonalon látom, hiszen egy matematika, fizika, kémia vagy ma a legfontosabb informatika oktatására nemcsak jó pedagógus kell, ami elég a humán területhez, hanem magas szakmai tudás is.
Ez a halmaz azonban a piacon is jó munkát kap, így ők lépnek le elsősorban, míg a kormány ezt a terükletet korlátozza leginkább.
Sajnos napjainkat a humán "gondolkodók" terrorizálják, a jövőnket élik fel a pillanatokért (pénzért).
De mégegyszer: a jó tanár kikerüli a NER előírásait, a mai technikával könnyen átdhatja a valódi tudást!

2018.11.19. 08:15:37

@élhetetlen:
Azért megjegyzem, anno középiskolai tanáraim nagy része gagyi főiskolán szerezte a diplomáját, majd levelezőn kiegészítette egyetemire, vagy azt sem, és simán főiskolai végzettséggel tanít ott, ahol egyetemi kellene. Szóval az ELTE a hierarchia csúcsa. Másrészt sok szakpárnál úgy jön ki a magas ponthatár, hogy volt 1 ember, aki oda jelentkezett, vagy 1 aki a minimum felett volt, de annak kiemelkedő a pontszáma.

A másik pedig hogy pl. proginfó szakon minden hülyét felvesznek, aztán negyede ha elvégzi valaha. Mérnök szakokon is, főleg vidéken. De igaz ez a reál tanárszakokra is. Tehát a példáid nem sokat mondanak, mögötte egészen más van.

Ettől függetlenül én azt gondolom, nem feltétlenül a szakterületen legjobbaknak kell tanárnak mennie, mert egészen más egy szakterületen kiválónak lenni, mint jól tanítani.

szepipiktor 2018.11.19. 08:18:36

A közvetlen környzetemben egy házaspárnál a feleség tanár. A férj magasan klépzett, rutinos informatikus, aki a kora miatt nem talál (kap) már állást a szakmájában, ezért segédmunkás(!!!).
A feleség környzetében "látható" iskolák mind keresnek informatika tanárt, rendszergazdást stb., de a férj inkább melózik fiziaki munkát, segédmunkát, mint elmenne tanítani vagy rendszergazdának, mert látja:
- ezt a pézt ugyanúgy megkeresi
- és az iskolákban fokoztt megalázást, lekezelést, kézivezérlést kapna.
Tehát nem megy el a kényelmes, meleg környzetbe.
.
A másik gond, amit előttem már mások is írtak, az a korserű eszközök hibás használata és a fenenagy "szabadság" követelése!
Valójában a gyerekek ebben a korban terhelhetők a legjobban, ekkor kell "feltölteni" őket. És ehhez nem a szabadság, a könnyítések, vagy például a testnevelés tagadása a megoldás, hanem a klasszikus oktatási jelleg ötvözése a korszerű elvekkel. Azaz nem kevesebbet, meg könnyebben, hanem ugyanazt, de nem a régi, elavult módszerekkel.
Az okoseszközök, az internet nem a megoldás, meg a végcél, hanem az eszközök!
Arra lehet alapozvan tanítani, de nem a tanítást lecserélni azokkal.
.
Mi is lázadtunk a szerintünk felesleges elméleti anyagok ellen, hogyminek megtanulni levezetéseket, hiszen azokra, ha kellm, majd ott vannak a könyvek!
Ma már tudom, atanárainknak volt igazuk!!!
Hiszen ma is hányszor esik meg, hogy nem emlékszem már valamire, de tudom MIT KELL KERESNEM!!!
Ha akkor a mai "szabadelvű" tanáraink lettek volna, akkor semmire sem jutottam volna.
Az online tár csak egy gyors könyvtár, de abban is ugyanúgy el kell igazodni, mint a valódiakban, ha oda mnegyek, tudom miért teszem, hogyan és hol kell kikeresnem a szükségeseket,.
A Google csak online katalógus! A Facebook meg a többiek meg csak online posták.
A tanárok súlyos felelősége, hogy kényelmi okokból támogatják a valódi tanítás helyett az online tereületet, hazudják, hogy az a jövő! Mert kényelmes...
De tudjuk az okokat is, ma az az Y generáció van pozícióba, akik az új világban nőttek fel és nekik az online tér alap lett. A szórakozásé.
Ma ők ezt ismerik csupán, így a következő generációknak is ezt ajánlják. Csökkenjen a terhelés, hiszen minek tanulni, ott a Google meg az okostelefon.
Tényleg azt hiszik a tanárok, hogy egy asztalos tanoncnak elég odaadni a kalapácsot, a vízszerelőnek a svédfogót, hogy nesztek, vigyétek haza, ezekkel minden meg fogtok tudni oldani??? Hogy mit és mire és miért, az nem lényeg????
Hatalmas bűn követ el a mai tanárgeneráció döntő része, és ez nem a fideszhez köthető, hanem a fenennagy internacionalista aktivizmushoz, egy hibás, jellemtelen generáció rombolja tovább a következő generációt, ehhez csak muníció a kormányunk parancsuralmi rendszere.
Hivatkozási alap arra, hogy hibásan tegyék a dolgukat. A pénzre, a tankönyvekre, a környezetre foghatják az egészet.
Vajon ha nincs jó tankönyv, akkor miért is nem használják az annyira támogatott online módszereket?
Ja, mert az csak egy .
Ma atanároknak adhatnánk havi 5 milliós fizetést is, meg full szabadságot, a 70%-k akkor sem lenne képes normális funkcióra. Csak még több Google, még kevesebb óra és még több petíció, lufieregetés, flashmob.
A tanári munka több mint egy munkakör, az hivatás! De amíg a nulla értékű HR, PR, médiaszak, a sok bölcsészalapú baromság a menő, amíg ilyenek lázítanak, addig a tanári pálya leértékelődik és egy lesz a multik irodai pozíciói közül.
.
Oár éve a fiamat egy tárgyból újraérettségiztettem, mert egyszerűen ha volt is tanáruk, az sem értett a tárgyhoz.
4 hét elatt, a nulláról készítettem fel egy piaci területen alap módszerrel és lett 99%-os az eredménye.
A módszert (ami ISMERT, van iskola, ahol használják) a szaktanár elkérte... Ma már abból tanít.
Az adott szaktárgynál - ami ma talán a legfontosabb minden területen - a tananyag
- 50%-ban szakmailag hibás
- 40%-ban elavult
- 20%-ban értelmetlen, nem oda tartozó.
(átfedésekkel persze)
A tankönyv nem használható, a tanár nem szakember, így mit várhatunk el?
Sok évvel ezelőtt a lányom gözgáz sulijában a számítógépkezelést úgy oktatták, hogy klasszikus írógépelést tanítottak egy évig, állítva, hogy az jó a számítógépekhez.
SOHA nem volt jó, de negem ugattak le 30 éves tapasztalattal, referenciákkal a hátam mögött a lakótelepi anyukák, és a szakmailag lúzer oktatók.
Ez ma fokozottan igaz, ahol kell a tudás és lenne oktató, azokat elüldözik, ahol meg nincsenek, oda nem is akarnak még tanácsadónak sem alkalmazni hozzáértőket.
Az így képzett gyererek, tehát nemhogy jók lesznek a mai világban, hanem fokozott hátránybvan lesznek a ma annyira támogatott nemzetközi munkaerőpiacon.
Szóval ne szépítsük, ez nem pénz kérdés, hanem szemlélet, ami ma nem megfelelő a tanárok döntő részénél.

2018.11.19. 08:20:02

@élhetetlen:
Humán területen azért van túljelentkezés, reál területen azért aluljelentkezés úgy 30 éve legalább, mert a "kiváló" oktatási rendszerünknek sikerült generációkkal megutáltatni a matematikát, ezért a többség "humán érdeklődésűnek" vallja magát jobb híján. De nem mond semmit a végzettekről, mert reál területen is kell a fejkvóta miatt a létszám, ezért ott a szűrés már bent történik.

2018.11.19. 08:21:50

@MACISAJT1:
Akik nem sírnak, hanem cselekednek, azok szimplán csak otthagyják a pályát.

Az meg jellemző, hogy csak azért, hogy Orbánékat védjed, minden témában képes vagy egetverő baromságokat leírni.

MACISAJT1 2018.11.19. 08:33:01

@Zabalint: "Akik nem sírnak, hanem cselekednek, azok szimplán csak otthagyják a pályát."

Egyáltalán miért mennek arra a pályára?
Ott tülekednek, idézem:
"
Itt vannak a felvételi adatok: rekordszámú jelentkező került be az ELTE-re

Eduline

2018.07.25., 20:01

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a 2018-as felvételin, összesen 9744 új hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. Volt olyan szak, amelyre 500 - vagyis a maximális - pontszámmal lehetett bejutni.
eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/7/25/felveteli_ponthatarok_2018_ELTE_X1L4XB

oszt utána, miután elveszik az állami helyeket, elkezdenek óbégatni és fenyegetőzni hogy lesz még belőlünk londoni pizzafutár...

Az ilyenek minek dobják ki a saját éveiket, a szüleik és az adófizetők pénzét egy olyan képzésre amiről eleve tudják hogy számukra felesleges??!

MACISAJT1 2018.11.19. 08:35:51

@szepipiktor: "Sok évvel ezelőtt a lányom gözgáz sulijában a számítógépkezelést úgy oktatták, hogy klasszikus írógépelést tanítottak egy évig, állítva, hogy az jó a számítógépekhez."

Elmondom MOST mit tanít a gyerekeknek informatikából az un. szakoktató: a 25 évvel ezelőtti monitorok felépítését. Elméleti anyag.

Csoda hogy erre azt mondom, az ilyen menjen inkább kasszásnak a Tescoba?

MACISAJT1 2018.11.19. 08:56:45

profitline.hu/Ennyi-pedagogus-van-Magyarorszagon---egy-abran-382820

Meg lehet nézni. Több mint 140 ezer pedagógus van ma Magyarországon.
És azon jubilálnak a ballibák hogy mekkora nagy tanárhiány van, mert ezren hiányoznak..:)

2018.11.19. 08:57:42

@MACISAJT1:
Haverom informatika tanár. Ezeket a faszságokat nem azért tanítják, mert úri kedvük úgy tartja, hanem mert ez van előírva a tantervben. Ő ahol lehet, igyekszik ezektől eltérni mert tudja mennyire elavult. De úgy tudtam, te szereted a központosított oktatási rendszerünket, aminek ez is köszönhető...

2018.11.19. 08:59:29

@MACISAJT1:
Elég sokan vannak, akiknek nincs meg a végzettségük, meg rengeteg a nyugdíjas óraadó. Attól még hogy nem égett porrá az egész ház, még oda kellene figyelni a parázsray persze egyszerűbb mindent balliba hőbörgésnek minősíteni...

okt 2018.11.19. 10:12:05

@MACISAJT1:
Azért marad a pályán a legtöbb pedagógus, hogy ne legyenek akkora farok gyermekek, mint Te :)

nu pagagyí 2018.11.19. 10:16:52

Teljes sötétség ez az ember, de nem rí ki a NER színvonalából. Fekete-Győr szavaival: takonygerincű pénzéhes emberek képzelik magukat kompetensnek olyasmihez, amihez sohasem értettek igazán.

moloy 2018.11.19. 10:16:55

@moszkvicssluszkulcs: Első reagálásom az volt, hogy a buszvezető, a bányász, a pénztáros is bele mer nézni a felesége szemébe, nem csak a tanár. De annyi komment lett hirtelen, hogy akár válogathatnék a butábbnál butábbak közül!
Pl.: Zabalint. A haverja, aki "informatika tanár", úri huncutságnak tartja a tantervet és igyekszik el is térni tőle. Miértis nem őt bízták meg annak összeállításával? Talán azért, mert a "tanárok" többsége (90%) "óraadó" lett?

2018.11.19. 10:23:22

@moloy:
Nem írtam olyat, amit bele próbálsz olvasni!

Parafagólem 2018.11.19. 10:43:23

Nem értem, miért vitatkoztok?
Egyszerűbb dolog ez: mindenki eldönti mit mennyiért, milyen feltételekkel csinál.
Oké, ez az államtitkár nettó b4romságokat beszél, fogalma sincs a lényegről, de épp emiatt vele nem kell foglalkozni.
Tanár vagyok (voltam), és eldöntöttem egy pontom, hogy elég.
De nem kell panaszkodni és tök felesleges is.
Ha megtehetem, hogy mást csinálok, akkor mást csinálok, ha nem tudom megtenni, akkor úgy jártam.
Tényleg nem értem, mire jó, (1) ha egy tanár panaszkodik, (2) ha egy nem tanár szidja a tanárokat.
Aki szerint könnyű szakma, az menjen tanárnak, akinek meg elege van, az hagyja ott.
(Amúgy, ha ez egy könnyű, irigyelt szakma, akkor vajon mitől van tanárhiány...)

MACISAJT1 2018.11.19. 10:49:51

@moloy: "A haverja, aki "informatika tanár", úri huncutságnak tartja a tantervet és igyekszik el is térni tőle. Miértis nem őt bízták meg annak összeállításával? "

Az van hogy van a kockásinges,tanítanékos,szüdijánosos,puklis etc.-féle oktatói társadalom(na jó, inkább hálózat).Ezek brekegnek feszt (kivéve mikor hiller pifta vagy agyar bálint a miniszter, mert akkor hirtelen jó minden.Nekik).

Óbégatnak hogy zsúfolt a program és a tanterv. De ha megkérdezed, rendben, álljon elő a saját szakterületén valamelyikük és javasolja, melyik részét a magyar, matek,stb. anyagnak kellene a kukába vágni...akkor szemebsülünk hogy mindegyikük csodálatosképpen nélkülözhetetlennek tartja a saját anyagát.
És akkor néz bután mindenki mint Kolompár Leonszió BAZ megyéből a PISA tesztre.

Vagy az agyonhajszolt tanárok legendája. Nyáron 2,5 hónap szabadság miközben a rendes munkásemberek tökén csorog az izzadság. És téli szabadság, meg tavaszi, meg őszi, meg tanítás nélküli munkanapok. Meg ajándékok a szülőktől, meg a munkaközösségektől meg az önkormányzatoktól.
De hát brekegni és óbégatni egyesekbe genetikailag is kódolva van.
Szerencsére a több mint 140 ezer pedagógusnak ez csak a törpe kisebbsége.

Parafagólem 2018.11.19. 10:50:55

@MACISAJT1:
Mondjuk az érdekes, hogy amióta leléptem a közoktatásból, kvázi hetente keresnek meg, hogy mennék-e hozzájuk, vagy vállalnék-e órákat, mert hónapok/évek óta nem találnak matek, fizika szakos tanárt.
Vagy ezek is afféle balibsi átverések?
Lehet, hogy ha igent mondanék, akkor kinevetnének, hogy bibíí csak ugratás volt....
Vagy pl. tavaly ősszel rákerestem az állásajánlatokra, és szeptember végén is 40-50 betöltetlen matek szakos állás volt csak Bp-en. Ja, ezek is csak álhírek, és biztos kamuból tették fel a hirdetéseket, amit Soros fizetett nekik.

2018.11.19. 10:59:32

@MACISAJT1:
Tök jó, hogy egy barátomról írt 1 mondat alapján ilyen messzemenő következtetést vonsz le.

Dekatlon 2018.11.19. 11:02:49

"mert pontosan tudja, hogy mi a helyzet ma az országban"

ezt miből gondolod?

okt 2018.11.19. 11:04:39

@MACISAJT1:
"... Nyáron 2,5 hónap szabadság..."

Na ez az, nem értesz hozzá, vagy számolni nem tudsz; júli elejétől aug. utolsó előtti hetéig-az mennyi is?

2018.11.19. 11:05:53

@MACISAJT1:
Egyébként nagyon érdekes, hogy anno mikor másik kormány ellen tüntettek tanárok, akkor azoknak a hívei fikázták őket, hogy mi a fasznak hőbörögnek. Mert nyilván mindenki aki "hőbörög" csak a másik politikai oldal híve lehet. Jó egyszerű lehet nektek pártkatonáknak a világotok.

Egyébként én is azt tapasztalom, hogy a legtöbb ember ugyan csökkentené a lexikális tananyagot, de ha saját szakterületéről van szó, akkor hirtelen az utolsó képlet vagy vers bemagolása is fontos lesz. Éd ehhez még tanárnak sem kell lenni. Szvsz kb. a lakosság 1-2%-a támogatná az oktatási rendszer kompetencia alapúva fejlesztését a magolás helyett, a többi csak hangember, konkrét esetben lezüllesztésről ugatna, ha egy kormány meglépné. Ettől függetlenül az ország látja a kárát, ha nem történik ez meg. Az Orbán kormány történelmi lehetőséget szalaszt/szalasztott el, mert nekik olyan profi a kommunikációjuk, hogybármit el tudnának adni ha Orbán nyilvanosan kecskét baszna, még abból is jól jönnének ki, ehhez képest az oktatást inkább visszafejlesztik, pedig szembeszélben is sokat tudnának tenni érte.

Dekatlon 2018.11.19. 11:06:33

@MACISAJT1: szerencsére annyira túltolod a fröcsögést, hogy átcsap önamgad kritikájába

Dekatlon 2018.11.19. 11:12:58

@szepipiktor:
- a releváns információ fellelésének kompetenciája
- az információ minőségének megállapítása

ezen múlik minden.
ha egy tanár ezt megtanítja, már nem dolgozott hiába

a konkrét tényadatok is fontosak, de lenginkább úgy, mint a testépítőnek a súlyemelés:
nem az a lényeg, hogy átpakolta a súlyt innen oda (a végén többnyire úgyis visszarakja a helyére), hanem hogy közben edzette az izmait... diákok esetében az egyát

moloy 2018.11.19. 11:24:06

@Zabalint: Igazából valóban nem Neked szólt. Hanem a tanároknak.

2018.11.19. 11:28:43

@moloy:
De komolyan, szerinted mit kellene csinálnia a tanárnak, ha látja, hogy a tanterv egy része elavult és teljesen haszontalan?

különvélemény 2018.11.19. 12:45:49

Ha valaki sokat akar keresni, az nem pedagógusnak megy, hanem mérnöknek.

Csak a kommunizmusban van az, hogy mindenki szarul keres, mindegy milyen pályán van.
Ott aztán nagy az egyenlőség.

deneskata 2018.11.19. 13:35:47

Mindenki arról beszél, hogy aki pedagógusnak megy, az el kell hogy fogadja az alacsony fizetést is. Miért oly logikus, hogy a tanárnak rosszul kell keresnie? Persze, a kormány is így gondolja, de valaki magyarázza már meg nekem, hogy miért? Talán mert ez a réteg olyan, hogy fát lehet vágni a hátán. Nem tiltakozik, nem sztrájkol (mondjuk ez utóbbira lehetősége sincs) , nem tüntet. Amíg így van, kár is magasabb fizetésért vagy megbecsülésésért ácsingózni.
Másrészt a munka minőségéről. Még ha valaki hivatástudattal érkezik is a pályára (ami nem egyenlő a szakértelemmel!) , akkor is csak pár évre van szükség, hogy a rendszer kiölje belőle azt. Lelkesen vinné az ember versenyre a diákokat, szervezne vetélkedőt, különprogramot.... és kiderül, hogy semmit se lehet. Nincsen pénz utiköltségre, a dijazottak jutalmára, sorolhatnám. Így azért nehéz megőrizni a lelkesültséget.

különvélemény 2018.11.19. 16:22:45

@deneskata:
Nem külön programok kellenek, hanem rendesen meg kell tanítani a diákokat.
Akkor nő a GDP és a tanárok is jobban fognak keresni, mivel ők állami pénzen élnek, annak meg annyi pénze van, amit a gazdaság kitermel.

gyurmicsek 2018.11.19. 16:53:52

@MACISAJT1: "... Nyáron 2,5 hónap szabadság..."
Szabadság a teljes július, augusztus 20 után már be kell járni.
Szóval 6-7 hét a szabija van az asszonynak kb 5 nappal több, mint nekem.
Alsós tanító és gyakran kell felsős osztályba helyettesítenie, mert nincs tanárhiány.
Gondolodhatod, hogy letolja az anyagot a szaktanár helyett....
És elvették a cafeteria-t, a túlóra és a helyettesítési pénzt az "emeléskor".

élhetetlen 2018.11.19. 17:23:11

@különvélemény: Ha jól tudom, a GDP látványosan növekszik. Nem? „mivel ők állami pénzen élnek, annak meg annyi pénze van, amit a gazdaság kitermel.”. Azért azzal szembe kéne nézned, hogy elég sok mindenre jut ebben az országban, ami kevésbé hasznos, mint az oktatás. Hogy csak az elcsépelt stadion szöveggel jöjjek, tavaly valaki nagyon okos elmagyarázta, hogy a stadionépítés az csak egyszeri költség, míg a tanárok fizetése az rendszeres. Persze, mert a stadionok önfenntartóak, azért mehet mos már a fenntartásra is a TAO, na, de mindegy.
És a versenyek, vetélkedők, külön programok igenis kellenek. Motiválnak, sikerélményt adnak, plusz teljesítményre sarkallják a diákokat is, a tanárokat is.

élhetetlen 2018.11.19. 17:28:55

@gyurmicsek: „Szóval 6-7 hét a szabija van az asszonynak kb 5 nappal több, mint nekem.”, kivéve, ha bekap egy két kötelező táboroztatást is nyáron, mert akkor már kevesebb van neki. @MACISAJT1: csak hogy te is lásd.

élhetetlen 2018.11.19. 17:45:08

@különvélemény: „Ha valaki sokat akar keresni, az nem pedagógusnak megy, hanem mérnöknek.”. Okos meglátás. És, ha ezen elv mentén senki nem megy pedagógusnak, akkor kiből lesz a következő generációban mérnök? Abból, akinek már nem volt tanára? Tudod, a társadalmat is építeni kell. Alapok, amire lehet építeni. Párhuzam, ha a segédmunkást egy építkezésen nem fizetik meg, és mind elmegy árufeltöltőnek, akkor a jól fizetett építészmérnök fújhatja a terveit. Ezt kéne belátni. A társadalomban a tanárok az alapozók, meg kéne becsülni őket.

SarahConnor 2018.11.19. 18:20:12

@MACISAJT1: Nyáron 2,5 hónap szabadság.
Július 1-től augusztus 20-ig. Nem rövid, de nem 2,5 hónap, és nyilván nem tudod, de sokan dolgoznak, mert ilyenkor van lehetőség húzni egy kis mellékest, tehát táboroztatnak és magántanítanak. Ritka A közbeeső munka nem fog jól esni, szólok előre.

"Meg ajándékok a szülőktől, meg a munkaközösségektől meg az önkormányzatoktól."
Szerintem nem tudod, mit jelent a munkaközösség, úgyhogy hagyjuk is.
Az önkormányzattól még soha nem kaptam semmit. 11 év alatt.
A fenntartótól karácsonykor 3 alkalommal kaptunk már egy-egy zacskó szaloncukrot.
A szülők max az ofőnek adhatnak, vagy nem tudom, de a mezei szaktanárnak semmit, az tuti.
Érettséginél ha úgy van, akkor fényképet, könyvvásárlási utalványt, pohárkészletet - na, lehet irigykedni. Cuki tőlük, nem az, de hogy valaki emiatt orroljon, mert ekkora "ajándéközön" zúdul a tanárra, hááát... te tudod, maci.

SarahConnor 2018.11.19. 18:22:42

@MACISAJT1: *Ritka a nyáron korzózó tanár, és ha van is, nincs miért irigyelni. Vagy akkor be kell állni tanárnak, ha szerinted olyan jó, mert szabi, meg ajándékok, meg hawaii. *

deneskata 2018.11.19. 21:15:06

@különvélemény: Szerinted hogyan lehet tehetséget fejleszteni? A gyengébbeknek néha elegendő az órai "rendes tanítás" . Néha korrepetálásra szorulnak, de erre nincsen se idő se pénz. A tehetségeseket pedig a versenyeken lehet igazán fejleszteni.
Igen, az átlagnak mindig elegendő a rendes tanítás. Tudod, mekkora az "átlaggyerekek" aránya? Kb. 30 %.
Akkor miről is beszélünk? Mifékóle rendes tanításról?
Nincsen fogalmad erről a foglalkozásról, de azért okoskodsz. Én se mondom meg, hogya dolgozz rendesen - mert fogalmam sincs, hogyan kell azt tenned. Te honnan tudod, hogyan kell nekem "rendesen" dolgozni? Persze, mindenki azt képzeli, hogy ért a tanításhoz - csak azért, mert ő is vagy a gyereke is járt iskolába...
És akkor még nem is beszéltem arról, hogy az iskolának nem csak oktatsái feladatai vannak, hanem nevel is . Pl. közösségi programokon keresztül...amire ugye nincs pénz.
Épp a mostani kormány tolja a nevelést meg a közösségszervezést a legjobban. Pénzt persze nem ad semmire.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.19. 21:31:22

@élhetetlen:

"De miért van a túljelentkezés? Mert csak olyan emberek jelentkeznek tanár szakra, akik nem akarnak tanárok lenni, de nem mennek informatikusnak, ahova könnyebb bejutni?"

Pontosan. Lehet, hogy informatikusnak könnyebb bejutni, de ahhoz mégis kicsit több ész kell.

Természetesen mint mindig, nagy tisztelet a kivételeknek, mert ilyenek is akadnak szép számmal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.19. 21:37:10

@élhetetlen:

"ha a segédmunkást egy építkezésen nem fizetik meg, és mind elmegy árufeltöltőnek, akkor a jól fizetett építészmérnök fújhatja a terveit. Ezt kéne belátni."

Már megint nem érted a léneyget, de ez nem is várható el a te színvonaladon. Azt kellene - de nem vagy képes - belátni, hogy mérnökből jóval kevesebb kell, mint segédmunkásból. És micsoda véletlen, mérnöknek alkalmas intellektusú emberből is jóval kevesebb van, mint csak segédmunkára alkalmasból.

Igen, utcaseprőből is kell elég, mert különben elönti a kosz az utcákat. Valahogy mégsem fizetik meg úgy az utcaseprőt, mint a mérnököt. Vajh miért nem?

De ne törd ezen az okos kis kobakodat, úgysem fogod soha megérteni. A te szintedről már az utcaseprőség is hatalmas lépés lenne felfelé a társadalmi ranglétrán.

élhetetlen 2018.11.19. 22:00:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na, megint elszabadultál, te hajóágyú. Ne légy oda annyira magadtól, ha egy egyszerű hasonlatot sem vagy képes megérteni. Csak azt mondtam, hogy az építkezésnél fontos az alapozás, a társadalom építésénél meg fontos a tanítás, mert az az alap. Ennyi. Te meg tudod magyarázni, hogy egy tanár miért keres alig többet, mint egy utcaseprő, vagy kevesebbet, mint egy segédmunkás? (Esetleg téged az utcaseprők tanítottak? Ők fejlesztették a logikai készségedet?). És felejtsük el egymást megint, ha lehet, egy időre.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.19. 23:01:13

@élhetetlen:

"Csak azt mondtam, hogy az építkezésnél fontos az alapozás, a társadalom építésénél meg fontos a tanítás, mert az az alap."

Azaz ismételgeted azt a közhelyet, hogy a házat az alapoktól szokás felépíteni. Csodás, szabadalmaztasd az ötletedet, de még Nobel-díjas is lehetsz ezért.

"És felejtsük el egymást megint, ha lehet, egy időre."

Látod, én olyannyira elfelejtelek téged, hogy rendszerint még arra sem emlékszem, hogy el kellene felejtenelek.

élhetetlen 2018.11.19. 23:22:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hogyan magyarázzam el, hogy megértsd? „az építkezésnél fontos az alapozás, a társadalom építésénél meg fontos a tanítás, mert az az alap.". Nem az a lényeg, amit te megértettél ebből az egyszerű mondatból, hanem a második fele: „a társadalom építésénél meg fontos a tanítás, mert az az alap”. Mit nem értesz, drága?

különvélemény 2018.11.20. 07:31:20

@deneskata:
De nem megy mindenki mérnöknek, mert nem tanult elég jól, és/vagy nincs meg hozzá az esze,. ezért elmegy "tanárképzőre", mert oda mindenkit felvesznek.
Csak utána nem kell picsogni, hogy nem keresek félmilliót, mint a mérnök.

különvélemény 2018.11.20. 07:52:14

@deneskata:
A tehetségesnek fel kell kelteni az érdeklődését, lehet neki nem kötelező házi feladatot adni egész évben, amit kihívásnak kell beállítani, Csak 1-1 feladatot, ami nem melós, hanem gondolkodós. Meg fogja csinálni. És persze, ahogy pl az USA-ban is megy fű alatt a "tehetséggondozás", szólni kell a matekzseni gyerek magyar tanárának (vagy fordítva), hogy ne húzza már meg, jobb lesz neki neki egy kettes.
A tehetségtelen gyereket meg át kell rugdosni kettessel, az alapot tanulja meg, úgy sem veszik majd fel sehova, nem érdemes az időt a gyengékre fordítani a tehetségesekkel szemben, nem tudsz IQ-t verni bele, csak a többiek szívnak miatta. Epret szedni a földeken 0 általánossal is lehet.

blasiusii 2018.11.20. 08:42:10

@MACISAJT1: a gyerekeid megérdemelnék ezek után, hogy 1 tanár se legyen az országban, aztán majd megoldod magadnak

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.20. 18:33:28

@élhetetlen:

"Hogyan magyarázzam el, hogy megértsd?"

Sehogy. KIscsillag, értelek én, nagyon is jól. Ezer éves közhelyeket pufogtatsz, s közben borzasztóak okosnak képzeled magad.

élhetetlen 2018.11.20. 18:53:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én nem okosnak képzelem magam, veled ellentétben, hanem tényleg okos vagyok. Na, pá….

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.20. 20:16:19

@élhetetlen:

Fogj kezet Brendel Matyóval. Akár ő is lehetnél, de ő trágárságban utolérhetetlen.
süti beállítások módosítása