Kóber György blogja

Kóber György blogja

Kezdődik a tanév. El tud kezdődni a tanév?

Egy nappal szeptember 1 előtt...

2017. augusztus 31. - Kóber György Márk

Az életpályamodell bevezetése óta némiképpen emelkedtek a pedagógusok bére, azonban ez teljesen aránytalan azzal az elvárással szemben, amit közben megkövetelnek. Például egy pályakezdő (akinek a gyakorlatban ugyanannyi feladata van, mint azoknak, akik régebb óta a pályán vannak) nettó fizetése 114.000 forint, ami lássuk be nem igazán mutat túl nagy lehetőséget a fiatalok számára. A rengeteg - felesleges - adminisztrációval, a pedagógusokra áttolt és tőlük elvárt követelmények (nem is beszélve a portfólió írásáról és a minősítés kötelező elvégzéséről) tükrében finoman szólva is nevetséges ez az összeg.

Ennek ellenére Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szerint:

A pedagógusok bére most már eléri az európai átlagot...

Ha valóban hatalmas összeget keresnének a pedagógusok, akkor országszerte nem lenne hatalmas hiány gondozókból, óvodapedagógusokból, tanítókból, tanárokból és felsőoktatási oktatókból.

 

Pedig hiány van, nem is kicsit. 

Példaként saját munkahelyemet is megemlíthetném, ahol a szükséges 12 pedagógus helyett holnap 9-en kezdjük meg a munkát. Ez ennél a 6 csoportos óvoda esetében azt jelenti, hogy 3 csoportban leszünk meg párban, míg másik 3 csoportban egyedüli pedagógusként kezdik meg a munkát a kollégáim.

 És miért nem lesz váltótársuk? Mert nincsenek jelentkezők! 

Erről saját magunk is megbizonyosodhatunk, ha megnézzük, hogy a mai napon, azaz 2017. augusztus 31-én - egy nappal a tanév kezdése előtt - 23 intézmény tett közzé álláslehetőséget, van olyan hely, ahol kapásból négy(!) embert is keresnek.

blog.jpg

És itt még csak óvodapedagógusokról beszélünk, tanítókról, tanárokról és kisgyermeknevelőkről már nem is beszélünk...

 

Ez az állapot bárhogyan is nézem tragikus. Ha ilyen mértékű lesz továbbra is a hiány és ilyen tempóban növekedik a pályaelhagyók és a pályát el sem kezdőd pedagógusok száma, akkor 5 éven belül - az egészségüggyel karöltve - meghal az egész oktatási rendszer.

 

És mi ennek az oka?

Leginkább az, hogy a rendszerváltás óta egyetlen kormány sem igyekezett megoldani teljesen a problémát, mindig csak az éppen nagyon szembetűnő hibákat igyekeztek több-kevesebb sikerrel kijavítani. 2010 óta pedig nemhogy nem sikerül javítani a helyzeten, de a FIDESZ még bele is rúgott egy hatalmasat a haldokló rendszerbe. Hiába próbálják némi fizetésemeléssel "hős lovagként" beállítani magukat, a pedagógus társadalom többsége érzi és tudja, hogy ez így nagyon nem fog menni.

 

Miért teheti meg ezt a kormány? 

Többségünk és jómagam is híve vagyunk az ésszerű és logikus ellenőrzésnek, de amit a kormány művel, az nem az. A pedagógusok minősítési rendszere nem más, mint a pedagógusok elnémításának eszköze.

Ez nem előmeneteli rendszer, hanem állapotfelérés, hogy

mennyit hajlandóak még eltűrni a szakmában dolgozók...

Sajnos azonban amíg a pedagógusok egy jelentős része szolgalelkűen mindent megcsinál és csak otthon puffog, addig nem is várhatunk mást, mint még több elnyomást. És mindezért mit kap majd cserébe az ember? Talán nem rúgják ki és néhány ezer forinttal kiszúrják a szemét.

 

Van megoldás?


Természetesen választási lehetőség mindig van. Így létrejöhetne egy olyan Oktatási Minisztérium ami - valóban bevonva a szakembereket - dolgozna ki egy olyan megoldást, amely a mostani súlyos problémákat orvosolni tudná. Ez azonban - az eddigi sok-sok negatív tapasztalat alapján - egy Fidesz-kormánnyal nem valósítható meg, így 2018-ban egy olyan kormányt kellene megválasztania a magyaroknak, akik például ezt a gondot orvosolni tudná.

Az Együttnek pedig van terve a probléma megoldására...

A bejegyzés trackback címe:

https://kobergyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr7612794184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2018.08.07. 09:12:33

Csak elkezdődött a tanév.
Azért a minősítés ellen siránkozó pedagógust meg 2 évre ki kell rakni a versenyszférába.

Ja, mi van az Együttel?

Diotima 2018.08.07. 21:54:30

Engem már csak az érdekel, van az ovitokban állás, mert mennék.
süti beállítások módosítása